Moet je een dieet volgen als je wilt afvallen

Moet je een dieet volgen als je wil afvallen?

Het aanbod aan diëten neemt steeds meer toe. Vroeger was het vooral de keuze tussen de bekende diëten Weight Watchers, Weight Care, misschien Atkins of Dukan en heel misschien het (toen vernieuwende) South Beach dieet. Vandaag de dag kun je veel van deze diëten en vele andere diëten online volgen. Je ziet dan ook een commerciële lading achter deze diëten. Zo betaal je voor Weight Watchers zo’n 30 tot 50 euro per maand en los voor de producten in de webshop.

Reden voor mensen om op zoek te gaan naar alternatieven, want afvallen kan op deze manier flink in de papieren lopen. Een belangrijke vraag is dan ook of het nodig is om een dieet te volgen als je wil afvallen. Of kan het ook zonder?

 

Wat doet een dieet?

In principe volg je een dieet als je richting wil geven aan het verliezen van gewicht en zelf niet in staat bent die koers te bepalen. Een dieet is een handboek dat je van A tot Z vertelt wat je moet doen. Zo staat er in een dieet vaak:

  • Wat je op een dag mag eten;
  • Hoeveel je moet sporten;
  • Wat voor oefeningen je kan doen om vet te verbranden;
  • Welke producten je dik maken.

En ga zo maar door. Een dieet is een boek of methode vol richtlijnen die je op den duur naar je streefgewicht sturen. De meeste diëten hebben theoretische onderbouwingen en stellen je ook echt in staat om gewicht te verliezen en af te vallen.

 

Is het nodig om een dieet te volgen?

Maar zoals in de inleiding al beschreven zijn diëten aardig duur. Zeker als je middels een lidmaatschap aan een dieet vasthangt, zoals bij het Atkins-dieet het geval is, kan het flink in de papieren lopen. Je gaat je dan afvragen of het niet anders kan. En dat is zeker het geval. Je kunt ook zelf richtlijnen ontwerpen om af te vallen. Sterker nog, door onderstaande richtlijnen te volgen kun je heel goed afvallen zonder dat je een peperduur dieet aan hoeft te schaffen.

 

Richtlijnen die je helpen bij het afvallen

Afvallen gebeurt wanneer je vet verbrandt. Je verbrandt vet op het moment dat je meer beweegt dan dat je aan voeding binnenkrijgt. Eigenlijk is de boodschap dus om meer te gaan sporten en bewegen en daarbij met mate te eten en te drinken. Beter nog is het om koolhydraatarme recepten of eiwitrijke recepten te gaan nuttigen, want deze zullen je nog meer helpen om je streefgewicht te bereiken en voorkomen een gevoel van honger. Het is simpel, maar hoe meer je beweegt, hoe meer effect het afvallen voor jou zal hebben.

 

Conclusie

Diëten zijn er in overvloed, maar het is heus niet zo dat je enkel en alleen met Weight Watches, Atkins, het Dukan dieet of South Beach je streefgewicht zal bereiken. Het is al genoeg om je bewust te zijn van je voeding en te zoeken naar vormen van beweging om energie te verbranden. Gezond eten en drinken zijn dus de echte sleutels voor het verbranden van gewicht.