10 Dagen Dieet

10 Dagen Dieet: In 10 dagen afvallen?

Het 10 Dagen Dieet is een van de meest gebruikte crash diëten. In 10 dagen tijd op gewicht. Kan dat eigenlijk wel?

 

Definitie 10 Dagen Dieet verschilt

Zoals dat wel vaker het geval is met crash diëten, zijn er verschillende ideeën bij hoe de werking van een dergelijk dieet precies is. Zo ook bij het 10 Dagen Dieet. De werking van dit dieet verschilt. Zo zijn er 10 Dagen Diëten waarbij je echt 10 dagen lang weinig tot niets eet (crasht) en daarna weer overgaat op een normaal eet- en drinkpatroon. Maar er zijn ook 10 Dagen Diëten met een zeer duidelijke opbouw en afbouw van het dieet. Bijvoorbeeld deze varianten:

  • 2 dagen op dieet, 2 dagen normaal, 2 dagen op dieet, 2 dagen normaal, 2 dagen op dieet;
  • 5 dagen op dieet, 2 dagen normaal, 2 dagen op dieet, 1 dag normaal (hervatten);
  • Dag om dag op dieet, gedurende 10 dagen.

Ongetwijfeld zijn er nog meer varianten van het 10 dagen dieet in de omloop, daar het mogelijk is om eindeloos te variëren.

 

Wat mag je eten met een 10 dagen dieet?

Bij een 10 Dagen Dieet is het de bedoeling dat je de hoeveelheid calorieën die je op een dag binnenkrijgt beperkt en mogelijk zelfs halveert. Een normale man mag 2.500 calorieën per dag en een vrouw 2.000 calorieën per dag. Doe je lichamelijk zwaarder werk? Dan mag je meer calorieën.

Deze calorieën helpen je om aan de energie te komen die je nodig hebt om zo normaal mogelijk te functioneren. Je krijgt energie voor zowel fysieke inspanning als mentale belasting.

Binnen het 10 Dagen Dieet wordt de hoeveelheid van de dagelijkse calorie-inname dus drastisch beperkt. In de meeste gevallen mag je net 50% van de calorieën binnenkrijgen, dus mannen 1.250 calorieën en vrouwen 1.000 calorieën.

 

Werking van het afvallen

Het idee achter het 10 Dagen Dieet is dat je gedurende die 10 dagen dus zoveel minder energie krijgt, dat je lichaam gedwongen wordt om de eerder aangemaakte vetmassa aan te boren en op te verbruiken. Met andere woorden: om aan energie te komen gaat je lichaam de vetvoorraad afbreken. Je verliest op die manier vet en valt af.

 

Is dit echt hoe het werkt?

Het idee klinkt misschien heel mooi, maar in de praktijk werkt het niet zo. Een 10 Dagen Dieet is in feite heel erg ongezond. Ten eerste vast je enorm, zoals je misschien alleen doet wanneer je ziek bent of om geloofsovertuigingen vast. Maar daarnaast werkt het ook niet zoals het wordt voorgehouden. Een 10 Dagen Dieet laat je niet afvallen in vetmassa, maar in spieren. Want spieren worden als eerste omgezet in energie, wanneer je lichaam geen energie meer uit voeding kan halen.

Jij hebt het idee dat het goed gaat, want de weegschaal geeft een lagere waarde aan. Maar dat komt door het afbreken van spieren en het verliezen van veel vocht. Dat is natuurlijk helemaal niet gezond en dus ook niet de manier waarop je af zou moeten willen vallen.

 

Nadelen van het 10 Dagen Dieet

Het 10 Dagen Dieet is dus niet aan te raden. Het is een ongezond dieet en kent veel nadelen, zoals:

  • Met een 10 Dagen Dieet krijg je nauwelijks energie;
  • Een 10 Dagen Dieet kan leiden tot negatieve gevoelens en zelfs depressies;
  • Zowel geestelijk als fysiek is het 10 Dagen Dieet erg belastend;
  • Een 10 Dagen Dieet verbrandt in de eerste plaats spiermassa, waardoor je zwakker wordt;
  • Door het volgen van een 10 Dagen Dieet (en de meeste andere soortgelijke diëten) krijg je veel minder weerstand en word je sneller ziek.

Wil jij dus op een goede, gezonde manier gewicht verliezen en vet verbranden? Doe dat dan met een ander dieet en niet met het 10 Dagen Dieet.